Om mig själv

Det började med ett vykort

Ja, faktiskt! På en norgeresa köpte jag ett vykort en gång. Motivet var en man med en vacker hardingfela och jag blev nyfiken på hardingfelan och dess musik.

Det blev flera besök i Norge och insamlingen av LP-skivor, kasetter, CD-skivor, noter, böcker, instrument tog fart. Besöken på konserter, dvs. landskappleikar osv. har varit många och spel på hardingfela har nu pågått i flera år.

"Grieg i folkton" framför jag tillsammans med en pianist. Givetvis krävs en flygel eller piano för dessa konserter och framförs med fördel i kyrkolokaler. Mer information finns under länken "Grieg i folkton".

Den underbara naturen i Norge har också inspirerat mig att ta en mängd bilder som jag kombirerar med mitt spel i programmen "Strömkarlen", konstverket som finns på Waldemarsudde, "Fjällvandringen", en speciell vandring på Hardangervidda i Norge och "Gjendine Slålien", fäbodstintan, säterjäntan, som Edvard Grieg besökte tio somrar på hennes fäbod för att höra hennes sång. Detta bildspel framförs tillsammans med en sångerska och en pianist. I "Grieg och folkmusiken" berättar jag om några spelmän Edvard Grieg träffade och lyssnade på och jag spelar slåttar efter dem.

Något om hardingfelan

Hardingfelan är ett fiolliknande instrument med understrängar. Den kallas också hardangerfiol eller hardangerfela. Äldre hardingfelor har fyra eller färre understrängar medan nyare hardingfelor normalt har fem understrängar. Dessa ger hardingfelan dess speciella klang och kan stämmas på olika sätt.

För utförligare beskrivning om mig, se "Långt från FolkOrg".

 
Förberedelser
Frants Meyer och Edvard Grieg
På Strömkarlens plats
Bro vid Besso
Gjendine Slålien