Nyhetsbrev om Strömkarlen

Konstverket "Strömkarlen"

- blev för Ernst Josehpson en stor triumf !

Strömkarlen kom att betraktas som ett nyckelverk,

en utgångspunkt för nytolkningar

av upphovsmannens konstnärskap !

Det är varje gång väldigt trevligt och fängslande att få framföra Ernst Josephsons berättelse om hur hans berömda konstverk, "Strömkarlen" , kom till - det konstverk som finns på Waldemarsudde.

Detta, och andra program, står att läsa om i min broschyr " Svantes program "

Jag är öppen för olika förslag för framförande och enligt önskemål och i samråd med arrangören.

Kostnader: Enligt överenskommelser.

KONTAKT:

076-218 67 47

svante.hoge@telia.com

www.shproductions.se

VÄLKOMMEN! / Svante Höge

Svante som Stromkarl

"Strömkarlen"  

konstverket som finns på Waldemarsudde i Stockholm, målades av Ernst Josephson år 1884 på en plats i Norge som heter Eggedal.

Jag skildrar i mitt program, "Strömkarlen", Ernst Josephsons vistelse i Eggedal i Norge och hur konstverket kom till. Jag berättar och spelar slåttar (låtar) på hardingfela samtidigt som bilder visas på en bildskärm.

Tid: ca 45 minuter

Svante som Stromkarl

Bakgrunden till denna konsert. Sedan länge har jag känt till konstverket "Strömkarlen" på Waldemarsudde i Stockholm. När jag, för något år sedan, studerade konstverket närmare upptäckte jag att fiolen som "strömkarlen" spelar på hade åtta stämskruvar. Det är alltså ingen fiol utan en hardingfela. Eftersom jag spelar instrumentet själv blev jag mer intresserad och skaffade och läste boken : "Ernst Josephson" författad av Hans Henrik Brummer, Norstedts. Efter tips från hjälpsamma personer på Folkemusikksenteret i Buskerud, Prestfoss, reste jag till Eggedal och gick så att säga "i Josephsons fotspår". Efter en del sökande fann jag också forsen där Ernst Josephson hade målat konstverket.

Svante som Stromkarl

"Den vackra dalgången gav mig storartade naturupplevelser. Aldrig har jag sett något jämförligt. Det upprörda havet är ett barn mot dessa proportioner, ty från alla sidor komma jättefjäll liksom vågor ända långt bort från den blånande fjärran"