Norgebilder
Norska bilder

 

 

UPPLEVELSEN ! Bilderna är från en resa med "HURTIGRUTEN", dessa turist - och kustbåtar, som regelbundet trafikerar norska kusten. Resan, då bilderna togs, gjordes en septembermånad i mycket fint väder från nordligaste Norge till Trondheim.

 

Medan bilderna visas spelar jag norska låtar på hardingfela (hardangerfiol).

 

TRYGGHETEN ! Fyren heter RUNDE FYR och ligger i Sunnmöre i västra Norge. De vilda blommor runt om i fyrområdet, har en väldigt klar färg. Här finns ett område med fågelfjäll med häckande fåglar som lunnefågel, havsulor och många fler.

Medan bilderna visas spelar jag norska låtar på hardingfela.

 

EN DOFT AV DEN FINA VÄRLDEN ! Hotellet heter "Dalen" och ligger i Telemark, Norge. Detta är ett gammalt hotell byggt i trä och minutiöst renoverat. En mycket vacker byggnad. Här har kungar och andra speciella personer övernattat.

Medan exteriör- och interiörbilder visas spelar jag norska låtar på hardingfela.

FÄDERNA ! Stavkyrkan är HEDDALS STAVKYRKA. Här framgår hur en stavkyrka är byggd och man imponeras av de gedigna pelarna och träkonstruktionerna. Altare, dopfunt, kyrkorgel och väggdekorationer är oerhört vackra.

Medan exteriör- och interiörbilder visas spelar jag en passande bruremarsj på hardingfela.

MEDITATIONEN ! Bäckar med porlande vatten, forsar med skummande och yrande vatten är ett avslappnande sätt att studera vatten på. Bilderna på forsarna är tagna i Lom och Billingen i Ottadalen norr om Jotunheimen.

Till bilderna spelar jag hurtiga låtar på hardingfela.

STILLHETEN ! En fäbodliknande miljö framkallar en känsla av lugn och ro.

Slåtten "Budeiene på Vikafjell", spelad på hardingfela, får färga denna stämning!

Historik - visning av "Norska bilder"

2018-04-16 Sundbybergs Församling, Sundbybergs kyrka, Sundbyberg